Mental Feng Shui

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya ada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.” (QS. Ar-Rum:21)

I got this (hat kat bawah nih) from Roberta yesterday thru an e-mail. Bukan nak suruh hangpa percaya pun (sebab chek pun ______ ). Anyway,disebabkan hensem kata save the besy for last________,

maka entry ini tiada ada diletakkan gambaq kawin angah….

pandai-pandailah…..

ONE. Give people more than they expect and do it cheerfully.

TWO. Marry a man/woman you love to talk to. As you get older, t heir conversational skills will be as important as any other.

THREE. Don’t believe all you hear, spend all you have or sleep all you want.

FOUR. When you say, ‘I love you,’ mean it.

FIVE. When you say, ‘I’m sorry,’ look the person in the eye.

SIX. Be engaged at least six months before you get married.

SEVEN. Believe in love at first sight.

EIGHT. Never laugh at anyone’s dreams. People who don’t have dreams don’t have much.

NINE. Love deeply and passionately. You might get hurt but it’s the only way to live life completely.

TEN.. In disagreements, fight fairly. No name calling.

ELEVEN. Don’t judge people by their relatives.

TWELVE. Talk slowly but think quickly. < SPAN>

THIRTEEN! …. When someone asks you a question you don’t want to answer, smile and ask, ‘Why do you want to know?’

FOURTEEN. Remember that great love and great achievements involve great risk.

FIFTEEN. Say ‘bless you’ when you hear someone sneeze.

SIXTEEN. When you lose, don’t lose the lesson.

SEVENTEEN. Remember the three R’s: Respect for self; Respect for others; and Responsibility for all your actions.

EIGHTEEN. Don’t let a little dispute injure a great friendship.

NINETEEN. When you realize you’ve made a mistake, take immediate steps to correct it.

TWENTY. Smile when picking up the phone. The caller will hear it in your voice.

TWENTY- ONE. Spend some time alone.


Love is in the air

zaman laa ni payah nak jumpa org hantaq surat cinta lagi, depa main sms saja...

zaman laa ni payah nak jumpa org hantaq surat cinta lagi, depa main sms saja...

cinta perlukan uwang.....

cinta perlukan uwang.....

hensem....

tak boleh pakai ayaq lioq semata-mata

bukan cinta katak

bukan cinta katak kodok yang kena cium jadi prince charming

tapi cinta dua sejoli

tapi cinta dua hati menjadi satu

Hish… apa yang aku merepek nih….

Yang pasti cookies kat atas nih memang cantik dan ______.

Dapat upload gambaq kat blog seniri pun jadik laa.

Entry ini sebenaqnya adalah satu peringatan

kerana bulan Mei akan menjelma tak brapa hari saja lagi.

Barang-barang hantaran Mardiana masih belum disiapkan lagi.

Sapa nak buat?

Sapa nak tolong?

Sendiri kena jawab.

Ada orang nun jauh di utara tanah air

dok sebok pi memangge.

Satu kewajipan yang masih perlu dalam tradisi kita sebagai orang Melayu apa lagi sebagai ibu bapa yang ingin meraikan satu sejarah di dalam kehidupan anak-anak mereka.

Esok-esok nih bila turn saya, saya rasa saya yang akan bercakap lebih kot….

Hensem akan kata

“Abang tak _________”

atau

“kita ajak mak jelah”

Saya dan hensem dah dapat pun electronic invitation

dari depan Istana Sultan Kedah.

Kalau depa tak hantaq pun, kami nak pi jugak aihh..

Boleh gitu?

Apa perasaan depa bila ada anak pompuan dalam umah?

(jangan marah, nanti kena jual)

tak dak anak pompuan

Butterflies love Jasmine

ihsan dari k.long

ihsan dari k.long

……………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………..

Seumpama rama-rama,
terbang bebas di udara tanpa ada halangan.
Aman damai suka-suka,
riang ria tanpa ada rasa duka sengketa, rama-rama.

Ekspresi dirimu menawan hatiku,
ingin aku terbang bersamamu.
Melihat kerenah melihat telatah,
manusia yang sering terlaga.

Ekspidisi ini bagai tiada henti,
kan menjadi antologi diri.
Terhentilah mimpi terhapuslah sepi,
sanubari yang lebih berani.

Terminal yang pasti satu fitrah hati,
kerana yang sejati tiada kekal lagi.
Terbanglah ke sini mencari abadi,
terbanglah ke mari mencari hakiki.

Seumpama rama-rama,
melewati panorama yang penuh warna warni.
Taman bunga tawan taman,
dengan aksi lincah berputik hidup yang harmoni, rama-rama.

……………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………

Bila tengok gambar butterfly cookies di atas sebenarnya langsung tak dak kena mengena pun dengan lagu Ella ini.

(Saya bukan fan dia pun)

Percuma kalau boleh

Saya NAK makan cookies tuh, sebab nampak macam sedap

dan saya selalu tertanya awat laa banyak sangat butterflies kat pokok Jasmine saya. Kalau dulu, time musim bunga bila buka main door, bau Jasmine sudah cukup buat saya ¬† AAAHHH… BESTNYA!!!!!

Laa nih… banyak ulat kat daun dia. Dan bunga pun tak mau keluaq dah. Adakah life cycle kat bawah nih yang¬† jadi punca?

Awat dia tak pi kat pokok lein?

(Pokok kat rumah jiran saya kaa….)

kena sembur ngan H2O

sembur ngan H2O pun tak jadi cerita...

I GERAM YOU KNOW!!!!

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.